Acta Univ. Bohem. Merid. 2010, 13(1):7-27 | DOI: 10.32725/acta.2010.001340

VÝVOJ AGRÁRNÍHO ZAHRANIČNÍHO OBCHODU S KRÁLIČÍM MASEM

Luboš Smutka, Eva Rosochatecká
Czech University of Life Sciences Prague

Článek analysuje vývoj produkce a obchodu s králičím masem v ČR, ve světě a ve vybraných regionech. Produkce králičího masa se ve světě neustále zvyšuje (v letech 1994-2007 objem produkce vzrostl z 1 mil. tun na 1,7 mil. tun - tj. o 67 %), podíl králičího masa na objemu světové produkce masa se pohybuje dlouhodobě mezi 0,5-0,7%.
Vedle hlavních vývojových tendencí je analysován vliv vybraných faktorů na objem realizované produkce a obchodu - měnový kurz (Kč/€), kilogramové ceny (€/kg), objem exportů (v kg).
Výsledky jednotlivých regresí jsou testovány prostřednictvím t-testu a vztahy mezi proměnnými jsou testovány na hladině významnosti alfa=0,05 nebo alfa=0,1. Vliv změny jednotlivých parametrů získané regresní funkce na analysovanou endogenní proměnnou je pak kvantifikován prostřednictvím výpočtu elasticity. Analýza konkurenceschopnosti vychází z koncepce Balassova indexu zjevné komparativní výhody - RCA index.
Data zahrnutá do analýzy zahrnují v případě analýzy globálního prostředí časový úsek let 1993-2007, v případě analýzy vybraného subjektu exportujícího králičí maso (firma Rabbit Trhový Štěpánov a.s.) je analysován časový úsek leden 2004 až červenec 2009. Příspěvek je zpracován v rámci VZ MSM 6046070906.

Keywords: export, králičí maso,produkce, měnový kurz, kilogramové ceny, svět, regiony, ČR

The development of agrarian foreign trade in rabbit meat

The paper analyses the production development and trade in rabbit meat in the Czech Republic, in the world and in selected regions. Rabbit meat production throughout has been constantly increasing (during the period 1994-2007, the volume of production increased from 1 million tonnes to 1,7 million tonnes - i.e. 67%). In the long term, the share of rabbit meat in the total volume of world meat production has been oscillating between 0,5-0,7%.
The first part of the paper analyses the main development trends and tendencies. The second part analyses the influence of selected factors on volume of actual production and trade (exchange rate (CZK/€), unit price (€/kg), export volume (in kilograms). The basis for the analyses of mutual relations between selected variables is the regression analysis.
The results of individual regressions are tested through the classical t-test and the relationships between variables are tested at the significance level alfa=0,05 and alfa=0,01. The influence of individual parameters (exogenous variables) change on the analysed endogenous variable is quantified through the elasticity calculation. Another very important part of the paper is the analysis of Czech rabbit meat export competitiveness in the world market. The analysis of competitiveness is made through the calculation of RCA index (the Balassa (1965) Index of revealed comparative advantage).
The analyses of global environment changes cover the time period since 1993 to 2007. The analyses of the Czech rabbit meat production and trade is based on the analysis of the selected subject of the Czech rabbit meat market (meat processing company - Rabbit Trhový Štěpánov a.s.). This company has a significant share of the total Czech rabbit meat market and it is also the dominant rabbit meat exporter. The analysis of Czech rabbit meat exports covers the time period since January 2004 to July 2009. It must be mentioned that this paper is written as a part of more extensive research undertaken by author and co-authors, and also that paper is undertaken within the framework of research activities which are a part of VZ MSM 6046070906 ("Economics of resources of Czech agriculture and their efficient use in frame of multifunctional agri-food systems").

Keywords: export, rabbit meat, production, exchange rate, unit price, world, regions, the Czech Republic

Published: September 27, 2012  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Smutka, L., & Rosochatecká, E. (2010). The development of agrarian foreign trade in rabbit meat. Acta Universitatis Bohemiae Meridionalis13(1), 7-27. doi: 10.32725/acta.2010.001
Download citation

References

  1. Bečvářová,V.: Podstata a ekonomické souvislosti formování agrobyznysu, Brno, 2005, ISBN 80-7157-911-4
  2. FAOSTAT, FAO database, 2009, available at: faostat.fao.org/site/0/Default.aspx, accessed October 2009
  3. Gujarati, D.N., Basic econometrics, McGraw-Hill, Inc., New York, 1988 (second edition), ISBN 0-07-025188-6
  4. Qineti A., Rajcaniova M., Matejkova E., The competitiveness and comparative advantage of the Slovak and the EU agri-food trade with Russia and Ukraine, Agric. Econ. - Czech, 55 (2009): 375-383 Go to original source...
  5. Rabbit Trhový Štěpánov, a.s. - vnitropodnikové výkaznictví
  6. Situační a výhledová zpráva králíci, prosinec 2007, MZe, ISBN 978-80-7084-596-7
  7. Tvrdoň, J. et al: Econometrics, PEF ČZU, Praha, 2000, ISBN 80-213-0620-3
  8. UN, Comtrade database, 2009, available at: http://comtrade.un.org/db, accessed: September 2009
  9. Utkulu, U. and Seymen, D. (2004): Revealed Comparative Advantage and Competitiveness: Evidence for Turkey vis-à-vis the EU/15. Paper to be presented at the European Study Group 6th Conference, ETSG 2004.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), which permits use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.