Acta Univ. Bohem. Merid. 2005, 8(1):63-66 | DOI: 10.32725/acta.2005.012389
UPLATNĚNÍ NETRADIČNÍCH DRUHŮ ZELENINY NA TRHU
- Czech University of Life Sciences Prague
V poslední době se na pulty našich obchodů dostává stále více druhů salátu, které jsou na našem trhu neznámé. Zatímco tyto saláty jsou v zahraničí běžné a oblíbené, u nás jsou stále zařazovány do kategorie méně známých druhů zeleniny. Vzhledem k tomu, že jsou tyto druhy k nám většinou dováženy odpovídá tomu i jejich cena. Přesto je možné některé z nich pěstovat bez vážných překážek také u nás. To je velkou šancí pro menší pěstitele, kteří mohou mít s tradičním sortimentem velké obtíže obstát v konkurenci dovozu a produkce velkých podniků.
Keywords: salát, zelenina, pěstitel, trh
Exercise of the unconventional sorts of vegetables in the market
More and more kinds of lettuces have been appeared in the shops in recent days. Whilst these types are widely known and popular in foreign countries, the Czechs still regard them as a rather unusual vegetable. By the same token, their pricing corresponds to the fact that most of these types have been imported into the Czech Republic, although some species can be easily planted in our country. That's a great chance for smaller domestic growers who commonly face the tremendous pressure caused by large wholesalers.
Keywords: salad, vegetables, producer, market
Published: September 11, 2012 Show citation
References
- BARTOŠ, J. a kol.: Pěstování a odbyt zeleniny. Praha: Agrospoj. 2000, s. 310
- KOTT, L.: Pěstování a použití méně známých zelenin. Praha: SZN. 1989, s.263
- LINDNER, U.: "Unkraut" als neues Gemüse. Gemüse. 1987, 5, s. 258-259
- NICOLA, S: Cultural Technique Influences on Post-harvest Quality of Rocket (Eruca sativa Mill.). Dipartimento di Agronomia, Selvicoltura e Gestione del Territorio Università di Torino Via Leonardo da Vinci. 2000, s. 250
- PODEŠVA, J. a kol.: Encyklopedie zelinářství - část speciální. Praha, ČAZV, 1959, s. 615
- PIMPINI, F., ENZO, M., 1997. La coltura della rucola negli ambienti veneti. Colture protette 4: 21-32. Santamaria, P. 2002. Breve storia della pericolosità del nitrato. Suppl. Colture protette, 12, s. 4-6.
- RYDER, E. J.: Lettuce, endivie and chicory. Oxon, CABI Publishing, 1999, s. 214
Go to original source...
- TRONÍČKOVÁ, E.: Zelenina. Praha, Artia, 1985, s. 221
- VOGEL, G.: Handbuch des speziellen Gemüsebaues. Ulmer Verlag, Stuttgart, 1996, s. 360
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), which permits use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.