Acta Univ. Bohem. Merid. 2006, 9(1):59-66 | DOI: 10.32725/acta.2006.008401
VLIV PORÁŽKOVÉ HMOTNOSTI JATEČNÝCH BÝKŮ NA VYBRANÉ EKONOMICKÉ UKAZATELE
- Czech University of Life Sciences Prague
Při aplikaci systému SEUROP v zemědělském podniku byl hodnocen vliv zmasilosti jatečného skotu v návaznosti na vybrané ekonomické ukazatele výroby jatečného skotu. Soubor jatečných býků byl sledován v obchodních třídách systému SEUROP. Dominantní třídou ve sledovaném vzorku 665 jatečných býků byla třída U (26 % kusů) a třída R (42 % kusů), do obchodní třídy O bylo zařazeno 25 % a ve třídě P je 7 % jatečných býků. Třída E nebyla zastoupena. Pro dosažení vyšší kvality jatečných kusů pro daný chov byla stanovena optimální porážková hmotnost do 650 kg.
Denní přírůstky pro rok 2004 ve sledovaném podniku byly v průměru 840 g na kus a den, což vedlo k záporné rentabilitě chovu (13%). Pro dosažení alespoň nulové (nezáporné) míry rentability by nákupní cena měla dosáhnout cca 40,83 Kč za kg hmotnosti, v klasifikační třídě zmasilosti U. Aby byl chov a výkrm dlouhodobě rentabilní, mělo by být 90 % kusů zvířat zařazováno do této třídy. To je v daných podmínkách nereálné. Základem by proto mělo být zaměření výkrmu na jiné aspekty než je nákupní cena. Ty představují kvalitní zástavový skot, optimální porážkovou hmotnost, denní přírůstky hmotnosti vyšší než 1000 g na kus a den, minimalizaci ztrát (úhyn, nutné porážky). Prokazuje se, že vlastní porážková hmotnost sice ovlivňuje ekonomické výsledky, ale řešení rentability výkrmu býků vyžaduje zásahy do všech hlavních položek nákladů.
Keywords: jatečný skot, porážková hmotnost, SEUROP, zmasilost, cena
Influence of the slaughter weight of the carcass bulls on selected economical indicators
The impact of the fleshed of the carcass cattle in succession to the selected economical indicators of the production of the carcass cattle was evaluated in Agriculture Company during application of the SEUROP system. The whole population of the carcass bulls was monitored in commercial classes of the SEUROP system. The dominant classes in investigated population were class U (26% of population) and class R (42% of population). To the commercial class O were classified 25% and to the class P 7% of the slaughter bulls. The class E is represented by no peace. The optimal slaughter weight max 650 kg was determined for achievement of the higher quality of the carcass peaces.
The achieved average daily weight gain was 840 g in monitored company in 2004 which leads to the negative profitability (-13%) of the breading. For reaching at least zero profitability the purchase price would be approximately 40,83 Kč per kilogram in classification class of the fleshed U. For long term profitability of the breeding and fattening the 90% of the peaces of the animals should be classified to this class. It is non real in these conditions. The goal therefore should be orientation of the fattening to the other aspects then is purchase price. These aspects mainly represents high quality lot cattle, the optimal slaughter weight, average daily weight gain higher then 1000 g per heat and day, minimization of the losses (mortality, emergency slaughters), which generally will leads to the quality improvement carcass bulls. It is shown, that the slaughter weight or else influences economical results of the breading, but the solution of the bulls breading ratability requires intervention to the all mains items of the costs.
Keywords: slaughter cattle, slaughter weight, SEUROP, fleshed, price
Published: September 14, 2012 Show citation
ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | Chicago Notes | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |
References
- ALTMANOVÁ, H. Aplikace systému SEUROP pro klasifikaci jatečného skotu. Diplomová práce. Praha: ČZU, 2005. s. 63
- BARTOŇ, L. Učební texty pro školení klasifikátorů jatečných těl skotu (SEUROP). Praha: VÚŽV, 2001. s. 54.
- ČSN 46 6120 "Jatečný skot"
- ČSN 46 6121 "Jatečná telata"
- ČSN 46 6120 "Klasifikace jatečných těl skotu"
- KVAPILÍK, J., PYTLOUN, J., BUCEK, P. Chov skotu v České republice. Výzkum v chovu skotu. Praha: 2003. s. 111.
- KVAPILÍK, J. Chov skotu a ovcí v České republice v podmínkách Evropské unie. Praha: Výzkumný ústav živočišné výrob, 2004. s. 107.
- MLÁDEK, Z., NOHEL, F., BOUDNÝ, J. Ekonomika výkrmu skotu. Náš chov, 12/2004. s. 32-38.
- Nařízení Komise č. 1208/81 pro zavedení jednotné klasifikace jatečně upraveného těla skotu.
- PODĚBRADSKÝ, Z. Ekonomika chovu skotu I. díl. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1997. s. 49., A.
- PODĚBRADSKÝ, Z. Ekonomika chovu skotu II. Díl. Praha:ÚZPÚ, 1997. s. 67., B.
- PULKRÁBEK, J., BARTOŇ, L. Klasifikace jatečně upravených těl skotu podle SEUROP - systému. Náš chov 12/200. s. 18-22
- VRCHLABSKÝ, J., GOLDA, J. Klasifikace těl jatečných zvířat (I). Maso 2/2000, s. 28-30
Go to original source...
- Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 354/2001 Sb. o způsobu provádění klasifikace jatečně upravených těl jatečného skotu a jatečných ovcí a podmínkách vydávání osvědčení o odborné způsobilosti fyzických osob k této činnosti.
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), which permits use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.