Acta Univ. Bohem. Merid. 2006, 9(2):9-20 | DOI: 10.32725/acta.2006.013317

ANALÝZA EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ - HORSKÉ A PODHORSKÉ OBLASTI JIHOČESKÝ KRAJ

Hana Doležalová
University of South Bohemia in České Budějovice

Článek přináší výsledky analýzy realizované v rámci výzkumného záměru Zemědělské fakulty JU MSM 6007665806, zaměřené na rozvoj ekologického zemědělství v horských a podhorských oblastech Jižních Čech (ekologický režim hospodaření). Věnuje se jak vlastní produkci, tak i následnému odbytu, včetně zpracování na finální bioprodukci. Výsledky výzkumu jsou následující: Ekologičtí zemědělci se zde soustřeďují zejména na živočišnou produkci s významným podílem chovu skotu, především bez tržní produkce mléka. V rostlinné výrobě převládá produkce objemných krmiv a brambor. Svoji produkci prodává 82 % ekozemědělců, převážná část hodnotí možnosti odbytu negativně. Velkým problémem je citelný nedostatek výrobců biopotravin v celém Jihočeském kraji, zejména v mikroregionu Šumava, kde zcela chybí jakýkoliv zpracovatel bioproduktů. Zemědělci jsou tak často nuceni prodávat svou ekologickou produkci konvenčním zpracovatelům. Značná část ekologické produkce tím ztrácí svoji "biohodnotu". Největším problémem je odbyt ekologické masné produkce. Paradoxně většina skotu chovaného na ekologických pastvinách končí na konvenčních jatkách. Důležité je sladit nabídku ekologické zemědělské produkce a poptávku po bioproduktech. Poptávka po biopotravinách poroste. Tomu napovídají celosvětové spotřebitelské trendy. Je proto nezbytně nutné vyřešit nejslabší místo produkce - otázku zpracovatelských aktivit a vhodných distribučních cest.

Keywords: ekologické zemědělství, horské a podhorské oblasti, produkce, odbyt, zpracovatelské kapacity

Analysis of agriculture - mountains and submountains range region of South Bohemia

The article is presenting results of analysis realized within the research programme at the Faculty of Agriculture of JU MSM6007665806 focused on bioproduction in the mountains and on the foothills in South Bohemia (ecological system of farming). It deals both with breeding itself and with subsequent sales, processing into final bio-production included. Results of the research are as follows: In this area the ecological farmers focus especially on livestock production with a significant part of beef-raising, particularly without milk production. In plant growing the production of bulk feed and potatoes is dominant. 82 % of eco-farmers sell their production, most of them consider the sales possibilities to be negative. A big problem represents the remarkable lack of bio-food producers within the whole region of South Bohemia, especially in the micro-region of Šumava, where whatever bio-products processor is missing. The farmers are thus forced to sell their ecological products to conventional processors. A great deal of ecological production loses its "bio-value" in this way. The most important problem is the sale of ecological meat production. In paradox, most of cattle raised on ecological grasslands are processed is conventional slaughter-houses. Next development of ecological production is expected in the future. It's important to coordinate the supply of production of ecological agriculture and the bio-products demand. The demand will grow up. It is the global consumer trend. So it is necessary to solve the weakest point of ecological production - the processing activities and the suitable distribution ways.

Keywords: ecological agriculture, mountain and submountain range, production, distribution, processing capacities

Published: September 17, 2012  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Doležalová, H. (2006). Analysis of agriculture - mountains and submountains range region of South Bohemia. Acta Universitatis Bohemiae Meridionalis9(2), 9-20. doi: 10.32725/acta.2006.013
Download citation

References

  1. ZBOŘIL, K. Marketingový výzkum. Metodologie a aplikace I. 2. vyd. Praha: VŠE, 2001. 171 s. ISBN 80-245-0615-7
  2. ŠARAPATKA, B., URBAN, J. Ekologické zemědělství: učebnice pro školy i praxi. 1. díl. Praha: Mze, 2003. 280 s. ISBN 80-7212-274-6
  3. ŠARAPATKA, B., URBAN, J. Ekologické zemědělství: učebnice pro školy i praxi. 1. a 2. díl. 1. vyd. Šumperk: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, 2005. 332 s. ISBN 80-903583-0-6.
  4. www.kez.cz - internetové stránky inspekčního orgánu KEZ o.p.s.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), which permits use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.