Acta Univ. Bohem. Merid. 2006, 9(2):53-56 | DOI: 10.32725/acta.2006.019543

BEZLEPKOVÉ POTRAVINY - MOŽNÝ TRŽNÍ POTENCIÁL

Kamil Pícha
University of South Bohemia in České Budějovice

Potravinová intolerance se dotýká nemalé části lidí. Tito lidé mají při nákupu potravin o jednu starost více. Musí nalézt vhodné potravinářské produkty a to je občas poměrně obtížné. Tato skupina spotřebitelů může být potenciálně zajímavým cílovým segmentem. Tento článek ukazuje na základní potřeby spotřebitelů s nesnášenlivostí lepku a prozkoumat potenciální řešení ze strany výrobců a poskytovatelů služeb.

Keywords: Spotřebitelé, potravinová intolerance, bezlepkové potraviny

Gluten-free food - possible market potential

Food intolerance touches no small part of people. These people have one more care when buying food. They have to find appropriate food product and it is sometimes quite difficult. This group of consumers could be potentially an interesting segment to target. This article shows basic needs of consumers with gluten intolerance and explores potential solution on the part of producers and services providers.

Keywords: Consumers, food intolerance, gluten-free food

Published: September 17, 2012  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Pícha, K. (2006). Gluten-free food - possible market potential. Acta Universitatis Bohemiae Meridionalis9(2), 53-56. doi: 10.32725/acta.2006.019
Download citation

References

  1. ASCHER et al. Celiakie u dětí a dospělých-pouhé vrcholky ledovce? Listy celiaků, 2003, roč. 7, č. 5-6, s. 2-3.
  2. BUŠINOVÁ, I. Coeliakie, fenylketonurie a Duhringova dermatitida na pořadu jednání u kulatého stolu. 30. 1. 2004. dostupné na www.bezlepkovadieta.cz/?url=komentare&clanek=1272
  3. FRIČ, P. Patofyziologie celiakální sprue. Listy celiaků, 2003, roč. 7, č. 3, s. 4.
  4. KOHOUT, P., PAVLÍČKOVÁ, J. Celiakie, Bezlepková dieta a rady lékaře. Čestlice: Medica publishing, 1999, 112s. ISBN 80-85936-29-1
  5. TLASKALOVÁ-HOGENOVÁ, H. Nepodceňují lékaři diagnózu celiakie u dospělých? Listy celiaků, 2003, roč. 7, č. 3, s.2.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), which permits use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.