Acta Univ. Bohem. Merid. 2009, 12(1):35-40 | DOI: 10.32725/acta.2009.004452
Regional food clusters in Poland and the Czech Republic
- 1 University of Warmia and Mazury in Olsztyn
- 2 University of South Bohemia in České Budějovice
Klastry jako podpora podnikatelských aktivit a regionálního rozvoje patří ve vyspělých zemích mezi vysoce aktuální problematiku. Tento příspěvek pak analyzuje potravinářské klastry v ČR a Polsku na bázi dat European Clusters Observatory 2008. Potenciál regionálních klastrů byl hodnocen jako průměrný v Polsku a nízký v ČR. Je konstatován vysoký podíl vývozu jako podpora rozvoje regionu, ale zároveň i sledování inovací zůstávající na nízké úrovni z důvodu těchto klastrů jako relativně nového fenoménu. Zvláštní pozornost by měla platit biopotravinovým klastrům zejména ve znevýhodněných oblastech, vzhledem k příležitostem a možnému potencionálnímu přínosu v regionu, možnostem substituce, doplňku potravinových klastrů.
Keywords: potravinový klastr, regiony, bio potravinový klastr
Clusters, which are business solutions that support economic and regional development, are attracting growing interest in the European Union and the world, including in Japan. This study analyzes regional food clusters, and it evaluates the potential of regional clusters in two EU countries: Poland and the Czech Republic. The study relied on secondary data published by the European Clusters Observatory in 2008. Based on the obtained results, the potential of food clusters was evaluated as average in Poland and low in the Czech Republic. A high world export share index in both investigated countries was regarded as a positive indicator as it supports the growth of the regions where the analyzed clusters are situated. The innovativeness of the studied regions remains at a low level which is probably due to the fact that clusters are a relatively new phenomenon in the analyzed countries. It is important to pay attention to bio-food clusters in handicapped and less favoured areas; their relation to conditions, opportunities and a possibility to substitute food clusters in regions.
Keywords: food cluster, regions, bio food cluster
Published: September 24, 2012 Show citation
References
- BRODNICKI T., SZULTKA S. (2002): Koncepcja klastrów a konkurencyjność przedsiębiorstwa, "Organizacja i kierowanie", Nr 4, s. 47.
- JACOBS D., DE MANN A.P. (1996): Cluster, Industrial Policy and Firm Strategy: A Menu Approach, "Technology Analysis & Strategic Management", vol. 8., No 8, s. 426.
Go to original source...
- OLEJNICZAK K. (2002): Organizacja Współpracy i Rozwoju Gospodarczego wobec gron [w] Klastry. Innowacyjne wyzwanie dla Polski, red. Szulka S., IBnGR, Gdańsk, s. 18.
- PORTER M.E. (1998): On competition, A Harvard Business Review Book, USA, s. 207
- PORTER M.E. (2001): Porter o konkurencji. PWE, Warszawa, 246-247.
- SZULTKA T., BRODZICKI T., WOJNICKA E., (2004): Klastry - trochę teorii [w] Klastry. Innowacyjne wyzwanie dla Polski, IBnGR, Warszawa, s.15.
- Bio food cluster, Communauté métropolitaine de Montréal, 2005, s. 73.
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), which permits use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.