Acta Univ. Bohem. Merid. 2010, 13(3):7-13 | DOI: 10.32725/acta.2010.026373

PERSPEKTIVY POTRAVINÁŘSKÉHO PRŮMYSLU JIHOČESKÉHO KRAJE

Kateřina Kovářová, Aleš Hes, Lucie Kazilová
Czech University of Life Sciences Prague

Budoucí perspektivní vývoj potravinářského průmyslu v Jihočeském kraji je třeba orientovat na posilování jeho konkurenceschopnosti na náročných trzích, prostřednictvím zvyšování kvality a přidané hodnoty své produkce. Dále pružně se přizpůsobovat dynamickým změnám, trendům a výzvám v tomto oboru a efektivně využívat finanční zdroje a podpory. V souvislosti s hospodářskou krizí budou zavedena úsporná opatření, která povedou k růstu produktivity a úspoře pracovních sil.

Keywords: potravinářský průmysl, potraviny, maloobchod, trh, spotřebitel

Food industry prospectives in South Bohemian region

The future development of the food industry in South Bohemian region has to be focused on strengthening of its competitiveness on the challenging markets by improving the quality and added value of its production. In addition, it is necessarily to reflect and adjust to the dynamic changes, trends and challenges in this branch and effectively utilize funds and subventions. In the context of the economic crisis, the economies that will lead to increased productivity and labor force saving will be introduced.

Keywords: Food industry, Foods, Retail, Market, Customer

Published: October 2, 2012  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kovářová, K., Hes, A., & Kazilová, L. (2010). Food industry prospectives in South Bohemian region. Acta Universitatis Bohemiae Meridionalis13(3), 7-13. doi: 10.32725/acta.2010.026
Download citation

References

  1. Český statistický úřad. (2009a): Statistická ročenka Jihočeského kraje 2009, souborné informace, České Budějovice, s. 396
  2. Český statistický úřad (2009b): Projekce obyvatelstva ČR do roku 2065. Střední varianta. ČSÚ 2009
  3. Český statistický úřad. (2009): Výběrové šetření pracovních sil, 2. čtvrtletí. Vlastní výpočty dle NOZV.
  4. MEZERA, J., POKORNÝ, V., PUTIČOVÁ, M., MEJSTŘÍKOVÁ, L. Panorama potravinářského průmyslu 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, MZe, UZEI, s. 57. ISBN: 80-7084-447-7, 80-7084-546-5, 978-80-7084-657-5, 978-80-7084-737-4, 978-80-7084-848-7.
  5. HAVLÍČKOVÁ, V., LAPÁČEK, M. (2007): Projekce zaměstnanosti v odvětvích pro období 2009-2020 pro Českou republiku, Working Paper č. 4/2007. Praha: NVF-NOZV. ISSN 1801-5476.
  6. PLÁŠIL, M., MEZERA, J. a kol. (2010): Konkurenceschopnost potravinářského sektoru ČR, ÚZEI, studie 100, s. 57. ISBN: 978-80-86671-76-5.
  7. Pro ČR 2000-2008 data ČSÚ, 2009-2011 prognóza Ministerstva financí, pro EU-15 2000-2008 data Eurostatu, 2009-2011 odhad a prognóza Eurostatu. (2009c).
  8. ŠKOPEK, B., VOLDŘICH, M. (2009): Výroba potravin a jejich uvádění do oběhu, 20. aktualizace 2009, Verlag Dashöfer, s. 500
  9. ŠKOPEK, B., (2005): Průvodce legislativou potravin: I. díl, Základní povinnosti, podmínky a požadavky při výrobě potravin a jejich uvádění do oběhu, vyplývající z platných právních předpisů, 1. vyd., Praha, UZPI, 2005, s. 79

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), which permits use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.