Acta Univ. Bohem. Merid. 2005, 8(2):39-44 | DOI: 10.32725/acta.2005.020363

HODNOCENÍ KVALITY POTRAVIN ALTERNATIVNÍMI PŘÍSTUPY

Kateřina Kovářová1, Zdeněk Ledvinka1, Tadeus P. Zarski2, Miroslav Samek1
1 Czech University of Life Sciences Prague
2 Warsaw University of Life Sciences

Kvalita potravin znamená především uspokojení nutričních a senzorických požadavků spotřebitele, dále musí potravina splňovat požadavky na zdravotní nezávadnost, protože slouží k výživě lidí. Podle současných názorů je senzorická analýza při hodnocení jakosti potravin nezastupitelná.
Rozhodování spotřebitele o jakosti potravin na základě senzorických vlastností je v tomto případě obtížné zpracovat, protože do něj mohou vstupovat i ostatní vlivy, které lze jen stěží matematicky formalizovat. Jednou z metod, jak přetransformovat uvažování spotřebitele do matematického algoritmu je například fuzzy logika. Algoritmus hodnocení (zpracování) je zapsán pomocí skupiny pravidel, která jsou blízká uvažování člověka

Keywords: kvalita potravin, senzorická analýza, spotřebitel, fuzzy logika

Evaluation of the food quality by alternative methods

The food quality mainly means satisfaction of the nutritious and sensor requirements of the consumer. The food also has to satisfy requirements on health wholesomeness, because it serves for people nutrition. According to the latest opinions, the sensory analysis in food quality appreciation is unsubstitutable.
The evaluation outputs can have different form and for its processing contributes also mathematical-statistical methods. The consumer decision of the food quality is difficult to process due to entering of the other impacts which can be hardly mathematically formalized. One of the methods for transformation of the consumer thinking to the mathematical algorithm is for example fuzzy logic. The evaluation algorithm is described by the set of rules, which are close to the man thinking.

Keywords: food quality, food evaluation, consumer, fuzzy logic

Published: September 14, 2012  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kovářová, K., Ledvinka, Z., Zarski, T.P., & Samek, M. (2005). Evaluation of the food quality by alternative methods. Acta Universitatis Bohemiae Meridionalis8(2), 39-44. doi: 10.32725/acta.2005.020
Download citation

References

  1. JAROŠOVÁ, A.: Senzorické hodnocení potravin, MZLU, 2001, s.84, ISBN 80-7157-539-9
  2. KLIR G., J,: Fuzzy set theory: foundations and application, Prentice Hall, 1997, s.235, ISBN 0-13-341058-7
  3. NAVARA, M., OLŠÁK, P.: Základy fuzzy množin, ČVUT, 2002, s.136, ISBN 80-01-02585-3
  4. NOVÁK, M.: Základy fuzzy modelování, BEN, 2000, s.176, ISBN 80-7300-009-1
  5. SAMEK, M., REGNEROVÁ, M., HRUBÁ, D.: Analýza faktorů ovlivňujících konkurenceschopnost zboží českého původu na zahraničních trzích Collection of Scientific Papers, fakulty of Agriculture in české Budějovice Series for Economics, Managemnt and Trade. 2000, 24, (2), 79-90
  6. SKOŘEPA. L., 2002 Změna preferencí vybraných druhů masa na spotřebitelském trhu, Akta Bohemica, České Budějovice, s.1-5
  7. ŠMEJKAL. L., 1995: Čtení o Fuzzy. Teco Kolín, s. 23
  8. TARRANT, P.V.,1993: An overview of production, slaughter and processing factors that effect pork quality - general review. In: Pork Quality Genetic and metabolic Factors (E. puolanne and D.I. Deneyer, ed.) pp. 1-21, CAB International, Wallingford, UK

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), which permits use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.