Acta Univ. Bohem. Merid. 2005, 8(2):45-49 | DOI: 10.32725/acta.2005.021457
ANALÝZA SYSTÉMŮ JAKOSTI A CENOVÉ AVANCE U VYBRANÝCH DRUHŮ POTRAVIN
- Czech University of Life Sciences Prague
Příspěvek presentuje výsledky disertační práce v oblasti systémů jakosti z pohledu spotřeby vybraných druhů českých potravin - mléka a masa. Jedním z cílů bylo prostřednictvím výzkumné sondy získat informace o prvních zkušenostech a o hodnocení využití systémů jakosti z pohledu podniků. Druhým cílem pak bylo zjištění, zda bude spotřebitel ochoten za tyto produkty ochoten zaplatit vyšší cenu související s náklady na jakost (problematika cenové avance). Z výsledků je patrné, že požadavek na zavedený systém jakosti v potravinářském podniku je často podmínkou uzavření dodavatelsko odběratelského vztahu a jeho splnění představuje konkurenční výhodu. Dále se prokázalo, že u mléka není spotřeba závislá na příjmu, ale je ovlivněna jinými faktory. U masa, kde je větší variabilita volby sortimentu, je závislost spotřeby na příjmech klesající, spotřebitel je tudíž ochoten zaplatit vyšší cenu.
Keywords: mléko, maso, spotřeba, systémy jakosti
Analysis of quality system and price avance at chosen type of foods
The text is presenting results of dissertation thesis in area of quality systems from view of chosen Czech foods types consumption - milk and meat. One of aims there was a getting information about first experiences and quality systems using valuation from view of companies by means of research sound. The second aim was a finding about consumer's willingness to pay higher price of these products in connection with quality costs (problems of price avance). The results are that a requirement to introduced quality system in a food produce company is often condition to conclude supply-customer relationship and competitive advantage is realization of this condition. There was proved that milk's consumption is not depended on incomes, but it is influences of other factors. For the meat, where is bigger variability of assortment choosing, there is consumption's depend to incomes falling; a consumer is willing to pay higher prices.
Keywords: milk, meat, quality systems
Published: September 14, 2012 Show citation
References
- BABIČKA, L.: Zdravotní nezávadnost a kvalita potravin = důvěra spotřebitele. In:http://www.uspet.cz/aktuality/0209kval_potr.html. 6.9.2002
- GARCIA, A: Food Consumption in the European Union. Main determinants and Country Differences. Příspěvek na 71. semináři, Zaragoza 2001, s.7.
- HARDJONO, T.W., HAVE, S., HAVE, W., D.: The European Way to Excellence. How 35 European Manufacturing, public and service organisation make use of quality management. European Commision, Brussels, 1996, s. 215
- TŮMOVCOVÁ, P.: Aplikace požadavků EU na jakost a bezpečnost potravin v ČR jako předpoklad trvale udržitelného rozvoje. Závěrečná zpráva z grantu vnitřní grantové agentury PEF ČZU v Praze č. 112110/1312/113113, Praha 2003
- TŮMOVCOVÁ, P.: Aplikace systému řízení jakosti u vybraného zemědělského podniku jako předpoklad efektivního zapojení do evropského agrárně-potravinářského komplexu. Závěrečná zpráva z grantu vnitřní grantové agentury PEF ČZU v Praze č. 112110/1312/113167, Praha 2005
- TŮMOVCOVÁ, P., KOVÁŘOVÁ, K. SAMEK, M.: Multifunkční zemědělství jako jeden z předpokladů rozvoje produkce potravin. Sborník konference Agrární perspektivy XI, ČZU v Praze, září 2002, s. 81-82
- TVRDOŇ, J.: Ekonometrie. Scriptum. PEF ČZU v Praze. 1995
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), which permits use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.