Acta Univ. Bohem. Merid. 2012, 15(2):15-32 | DOI: 10.32725/acta.2012.011645
Analýza cen potravin v českých retailových řetězcích - vybrané aspekty vývoje
- Czech University of Life Sciences Prague
Český trh s potravinami je výrazně ovlivněn vývojem zejména na trhu zemí EU. Ceny potravin mají tendenci dlouhodobě konvergovat k průměrným cenám na unijním trhu a kopírují, až na určité výkyvy, tamní cenový vývoj. Příspěvek si klade za cíl identifikovat vztah mezi vývojem cen na globálním trhu a trhu zemí EU. Dále si klade za cíl analyzovat vývoj cen na maloobchodním trhu ČR a identifikovat na vybraném segmentu potravinářských produktů základní vývojové trendy. Článek se zaměřuje primárně na citlivost vybraných komoditních agregací na globální růst cen. Je analyzován dopad změny sazby daně z přidané hodnoty z 10 % na 14 % na vývoj cen potravin obecně a na vývoj cen vybraných potravin v maloobchodní síti. Z výsledků analýz vyplývá, že český trh s potravinami reaguje citlivě jak na změny cen potravin na trhu globálním, tak i na trhu zemí EU, přičemž určující pro ČR je vývoj cen na trhu zemí EU. Z hlediska reakce ceny na změnu sazby DPH se ukazuje, že růst sazby není absorbován na straně produkce, ale je do značné míry přenesen i do cen spotřebitelských.
Keywords: Potraviny, Cena, Vývoj, Vliv, Faktory, Citlivost
Food Price Analysis in Czech Retail Chains - Selected Development Aspects
Czech food market is significantly influenced by EU market development. Food prices tend to converge to the long-term average of prices in the EU market and they copy EU price trends. The paper aims to identify the relationship between the development of prices in the global market and EU market. Another aim is to analyze the development of prices in the retail market in the Czech Republic and to identify the basic trends in selected food products. The article focuses primarily on the elasticity of selected foodstuff aggregations in relation to global prices development. There is also analyzed the impact of changes in rates of VAT from 10 % to 14 % on food prices in general and prices of selected products in selected retail companies. The results of analyzes show that Czech food market reacts sensitively to changes in food prices on global markets as well as on the EU market. It should be highlighted that the influence of EU market on Czech food price development is much higher than the influence of global market. The growth rate of VAT is not completely absorbed by traders and producers and the certain portion of VAT rate growth is transferred into final consumer prices.
Keywords: Food, Price, Development, Influence, Factors, Sensitivity
JEL classification: Q11, Q13, Q18
Published: April 15, 2013 Show citation
ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | Chicago Notes | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |
References
- Banerjee, A. V. a E. Duflo, 2008. What is middle class about the middle classes around the world? Journal of Economic Perspectives. 22, 3-28. ISSN 0895-3309.
Go to original source...
- Bendl, P. Drahá vejce? Řetězce zneužily situace [on-line]. 2012 [cit. 2012-06-21]. Dostupné z: http://m.lidovky.cz/dobra-chut/clanek.A120320_165015_moje-penize_apa.iln.
- Bielik, P., 2010. Economics, Social Policy and Citizenship in the European Union. Nitra, Slovensko: SPU, ISBN 978-80-552-0448-2.
- Brinkman, H. J. et al., 2010. High Food Prices and the Global Financial Crisis Have Reduced Access to Nutritious Food and Worsened Nutritional Status and Health. Journal of Nutrition, 140(1). ISSN 1541-6100.
Go to original source...
- Čechura L. a L. Šobrová, 2008. The price transmission in pork meat agri-food chain. Agricultural Economics, 2008, 54(2), 77-84. ISSN: 0139-570X.
Go to original source...
- ČNB. Promítnutí DPH do cen potravin v závěru roku 2011 [on-line]. 2012 [cit. 2012-06-21]. Dostupné z: http://www.cnb.cz/cs/menova_politika/zpravy_o_inflaci/2012/2012_I/boxy_a_prilohy/zoi_2012_I_box_1.html.
- ČSU. Ceny potravin po sedmi měsících klesly [on-line]. 2012 [cit. 2012-06-20]. Dostupné z: http://www.czso.cz/csu/csu.nsf/informace/cisc051012.doc.
- FAOstat. Faostat database [on-line]. 2012 [cit. 2012-08-08]. Dostupné z: http://faostat.fao.org/.
- FAO, 2009. State of Food and Agriculture 2007 (The). Paying farmers for environmental services. Roma: FAO, ISBN 978-92-5-205750-4.
- FAO, 2010. The State of Food and Agriculture. Roma: FAO, ISBN 978-92-5-105980-4.
- Firebaugh, G., 2006. The new geography of global income inequality. Cambridge, MA: Harvard university press, ISBN 9780674019874.
- Godfray, H. C. J. at al., 2010. Food Security: The Challenge of Feeding 9 Billion People. Science, 327(5967), 812-818. ISSN 1095-9203.
Go to original source...
- Horská, E., 2010. European studies on intercultural dimension of international business: marketing and managerial consequences. Nitra, Slovensko: SPU. ISBN 978-80-5520530-4.
- Newbery, D.M., 1989. The Theory of Food Price Stabilization. Economic Journal, 99(398), 1065-1082. ISSN 1468-0297.
Go to original source...
- Ostaszewski, A., 1993. Mathematics in Economics. Blackwell Publishers, ISBN 0-631-18055-90-631-18056-7.
- Pingali. P., T. Raney, a K. Wiebe, 2008. Biofuels and Food Security: Missing the Point. Applied Economic Perspectives and Policy, 30(3), 506-516. ISSN 2040-5790.
Go to original source...
- Poulton, C. et al., 2006. State intervention for food price stabilisation in Africa: Can it work? Food Policy. 31(4), 342-356. ISSN 0306-9192.
Go to original source...
- Ruel M.T, J.L. Garrett, C. Hawkes a M.J. Cohen, 2010. The food, fuel, and financial crises affect the urban and rural poor disproportionately: a review of the evidence. Journal of Nutrition, 140(1). ISSN 1541-6100.
Go to original source...
- Smith, L.D.,1997. Price stabilization, liberalization and food security: conflicts and resolutions? Food Policy. 22(5), 379-392. ISSN 0306-9192.
Go to original source...
- Svatoš, M., 2008. Selected trends forming European agriculture. Agric.Econ.-Czech, 54, 2008, ISSN 0139-570X.
Go to original source...
- Svatoš, M. et al., 2011. Globalizační procesy v zemědělství a role EU v rámci globálního trhu. Powerprint, ISBN 978-80-87415-26-9.
- Svatoš, M., et al., 2009. Zahraniční obchod - teorie a praxe. Praha: Grada, ISBN 978 80-247-2708-0.
- Svatoš, M. a L. Smutka, 2011. The Process of Price Convergence in Selected EU Countries. Acta Universitatis Bohemiae Meridionales, The Scientific Journal for Economics, Management and Trade, 14(2). ISSN 1212-3285.
Go to original source...
- Timmer, C.P., 1989. Foodpricepolicy: The rationale for government intervention. Food Policy. 14(1), 17-27. ISSN 0306-9192.
Go to original source...
- Timmer, P.C., 2008. Causes of High Food Prices. Asian Development Bank. October 2008. ISSN 1655-5252.
- Tvrdoň., J., J. Peterová, a P. Hálová, 2001. Cvičení z ekonometrie. Praha: CREDIT Praha, ISBN 80-213-0741-2.
- Valder, A. et al., 2011. Vnitřní a vnější faktory formující český trh s potravinami. Powerprint, ISBN 978-80-87415-27-6.
- Vološin, J., a L. Smutka, 2011. Analysis of external and internal influences on CR agrarian foreign trade. Agric. Econ. - Czech. 57(9), 422-435. ISSN 0139-570X.
Go to original source...
- WB. WDI database (on-line), 2012. Dostupné z: http://data.worldbank.org/data-catalog/world-development-indicators.
- Webb, P., 2010. Medium- to Long-Run Implications of High Food Prices for Global Nutrition. Journal of Nutrition, 140(1). ISSN 1541-6100.
Go to original source...
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), which permits use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.