Acta Univ. Bohem. Merid. 2009, 12(1):81-85 | DOI: 10.32725/acta.2009.011495
APLIKACE ANALÝZY ABC V ŘÍZENÍ ZÁSOB POTRAVINÁŘSKÉHO SORTIMENTU
- University of South Bohemia in České Budějovice
Článek je zaměřen na možnosti využití metody ABC pro řízení skladových zásob u vybraného subjektu, který se zabývá distribucí potravinářského sortimentu do maloobchodní sítě v rámci jihočeského regionu. Metoda ABC je aplikována na 4 405 skladových položek z hlediska jejich obratu za rok 2008. Výsledky analýzy jsou zpracovány do návrhu systému opatření ke snížení vázanosti kapitálu v zásobách a snížení úrovně skladovacích zásob při současném zajištění požadované úrovně logistických služeb.
Keywords: logistika, řízení zásob, analýza ABC
Application of the ABC analysis in management of food inventory
The article is focused on managing stock inventory with help of the ABC method. The theory is explained on an actual company dealing with retail grocery distribution within the south bohemian region. The ABC method is applied on 4,405 inventory items regarding their 2008 year turnover. Results of the analysis are processed into a system plan to reduce the asset liability and decrease the stock inventory while maintaining the requested quality of logistic services.
Keywords: logistics, inventory management, ABC analysis
Published: September 24, 2012 Show citation
References
- VANĚČEK, D. Logistika. 1. vyd. České Budějovice: Ekonomická fakulta JU v Českých Budějovicích, 2008. ISBN 80-7040-323-3
- BAZALA, J. a kol. Logistika v praxi. 1. vyd. Praha: VERLAG DASHÖFER, 2003. ISBN 80-86229-71-8
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), which permits use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.